0 komentara 13

Jedan drugačiji svijet

Senorita me podsjetila na jedan jako zanimljiv fenomen. Naime, radi se o plemenu Tuarega koji žive u sjevernoj Africi, koji su primili Islam, ali su zadržali svoju tradiciju. U njihovom društvu ženi pripada imovina, a ono što je fascinantno je da kod njih muškarci pokrivaju lice, a ne žene! Ženama se vidi lice, da bi do izražaja došla njihova ljepota. Također su iznenađujuće liberalni, razvodi braka su uobičajeni, seks prije braka je ok. A uz to su i romantični, naime muškarci se ženama udvaraju pisanjem poezije! Pri razvodu braka, ženi pripada imovina, a i ona određuje koliko će dobit bivši muž. Također, životinje tretiraju sa velikim poštovanjem, kako kažu, kad jedna životinja umre, kao da je i jedan Tuareg umro. Jako zanimljiva i egzotična tradicija, za naše pojmove i primjer iz kojeg i mi možemo učit, možemo vidit da je jedan sasvim drugačiji svijet moguć. Šta vi mislite o ovome? Evo vam link jednog kratkog teksta o njima:

Touareg muslimani: Muškarci pokriveni, ženina je sva imovina

13 Comments

    • Nisam ni ja rekao da mi se sviđa što kod njih muškarci pokrivaju lica, nego da je zanimljivo, kako i to negdje postoji. I općenito, Tuarezi su zanimljivi. 🙂 A inače, dok sam živio u Sarajevu, žene u burkama i nikabima su mi bile normala, ne znam, ne plaše me.

  1. Vidi, ne shvati me pogrešno, neka kao što ti reče živi kako ko hoće. Ja samo kažem svoje mišljenje o tome. Meni je to malo strašno, imam neke traume od toga. Doživila sam jednom jednu scenu pa me strah😁
    Ma šta znači strah, nije ni to već, et, nije mi prirodno i hajd.

Leave a Reply