0 komentara 3

Rubrika: Zanimljivosti

Postoji nešto što mi je poprilično zanimljivo, a to je, kako neko može bit u psihozi, a bit koliko toliko funkcionalan i naoko normalan? Naime znam za slučaj lika koji je u tripu da ga obuzimaju neki sveci, da ga preuzimaju i govore kroz njega, ima i halucinacije i slično. Baca ga na vjeru i misli da je pozvan da svjedoči. Međutim, svjestan je da ima psihičke probleme i bio je i na psihijatriji, ali za psihičke smetnje misli da su Božija kazna i da Bog određuje do kad će ta kazna trajat, može trajat i cili život. On u svojoj varijanti nema izbora i nikakve odgovornosti za svoje stanje. U jednu curu se zaljubio i pitao fratra šta da radi s tim, a fratar mu rekao da čeka znak koji će mu reć šta da radi. On se sav nabrijao na to, i govori kako se on s tom curom “prožima u duhu”, da to nije obična veza i tako… I to je sve pričao meni iako me ni ne zna da valja. Sve to ne bi bilo ništa čudno, da on nije funkcionalan. Msm on ima neka primanja na račun toga što je bio na psihijatriji, i ne radi trenutno, ali živi normalno, druži se, izlazi i to sve. Psihoza ga nije bacila neki film u kojem ne može funkcionirat. Meni je fascinantno da neko bude u psihozi a da to ne može osvijestit, a uz to je i funkcionalan, koliko toliko. S druge strane imam prijatelja koji je imao psihotične epizode ali bi došao sebi i osvijestio da je bio u psihozi. Sad ovaj lik ima ličnost koja je potpuno premrežena psihozom, da on ne može osvijestit da je u psihozi. A meni je to fascinantno da se tako nešto desi. A lik je ovako normala, ono rekao bi da je ok. A u psihozi i iz svega što se da zaključit, proživiće život bez svijesti da je psihotičan. I aj ti budi pametan, kako se to dešava? 🤔 S druge strane imaš ljude poput mog prijatelja koji osvijeste psihozu i ne upadaju više u nju. U čem je kvaka, što neko to može, a neko ne može osvijestit? Nisam pametan. 🙂 I da, zaboravio sam spomenut ljude koji su u psihozi a ne mogu bit funkcionalni i društveno prihvatljivi. Zbog takvih me intrigira kako je ovaj lik o kojem pišem funkcionalan.

3 Comments

  1. Vjerovatno razliciti dijelovi mozga su za stanje psihoze i racionalno promisljanje. Covjek zaista moze biti vrlo inteligentan a da pri tome ima psihicke probleme. Eno pogledaj ljude sa šizofrenijom, dakle oni haluciniraju ali skroz razumno razgovaraju. Gledao sam na youtube djevojku, jako lijepa i veoma pametno govori o svojoj bolesti shizofrenije u kojo cuje i vidi nepostojece stvari. Htio sam link ali ne mogu da nadjem.

    • Hvala na linku NKTB. Znam, naravno da imaš inteligentne i samosvjesne ljude koji boluju od različitih psihičkih poremećaja, al meni su zanimljivi oni koji ne mogu osvijestit da imaju poremećaj, a normalno se ponašaju. Dosta kompleksna tema.

Leave a Reply