0 komentara 11

Anđeli

Anđeli, bića koja nas čuvaju, prate i pomažu nam. Postoje samo za nas. Vjerujete u to? Vidiš, meni to nema logike. Da postoji neko biće kojemu je svrha samo da pazi na mene. Jednostavno mi je to besmisleno. Mada, čitao sam o iskustvima ljudi koji su navodno, stupili u kontakt sa svojim anđelima. S obzirom da sam i ja imao svakakvih iskustava, neću ta njihova iskustva a priori odbacit. Ono što ja mogu progutat je to da postoje neka bića, inteligentnija, suptilnija od nas, s kojima možemo doć u kontakt i koja nam mogu pomoć. Al sama ta bića žive svoje živote, ne postoje samo zbog nas. Takvo nešto bi mogao i vjerovati. Vi, šta mislite o postojanju anđela? I da, još jedna stvar, postojanje sotone. Znači bića koje je samo zlo. Nikakve mi logike to nema. Sve se mijenja, to je priroda svega, i kad bi postojao sotona, s vremenom bi se i on promijenio. Mada možda postoji kao arhetip, u jungijanskom smislu. Tako, kako se vama ovo sve čini?

11 Comments

 1. Ne znam bi li se takva “bića” mogla nazvati bića jer ona to vjerojatno nisu, čak i da postoje. Problem je što pojam anđela, boga i ostalih gledamo kroz ljudske oči, tj sa trodimenzionalnog nivoa, a ne možemo nikako dokučit četvetu dimenziju u kojoj bi oni da postoje, vjerojatno obitavali. Dakle, nije da oni sad stoje kraj tebe fizički cijeli dan i čuvaju te, nego ne možemo to pojmit. Btw ne vjerujem baš u njihovo postojanje haha zato što ga ne mogu ni razumjet. Tako da nemam neke potrebe da se s tim zamaram.

  • Nema zamaranja Laura, samo nako pitam. 🙂 A ne znam zašto se takva bića ne bi mogla zvat “bića”. Sve što živi je biće neke vrste. To za četvrtu dimenziju, ih, možda ima peta, pa šesta dimenzija… Može ih bit koliko oćeš i uvik nešto nećemo razumit. Ja ne mislim da je ovde kod anđela u pitanju nešto što ne možemo pojmit, nego njihovo je postojanje jednostavno nelogično. Mada, ko što kažem, uvažavam i mogućnost da postoje, samo meni to nema logike.

 2. “Sve se mijenja, to je priroda svega, i kad bi postojao sotona, s vremenom bi se i on promijenio”
  to “pantha rei” vazi za zemaljsko, ljudsko, tako da za sotonu i za druga ta ” bica” to ne vazi.
  vec je LauraTesla izlozila bitnu misao a to je da nas ljudski mozak ne moze pojmiti kako i na koji nacin postoji ono sto je nadprirodno… mozemo vjerovati ili ne vjerovati, da li ovako sami za sebe ili po vjerskim objavama.

  • Uljezice, zašto pantha rei ne bi važilo i za druga, kako kažeš, “neovozemaljska bića”? Kako znaš da ne važi? I kako je moguće da nešto postoji a ne mijenja se? Što se ovog drugog dijela tvog komentara tiče, slažemo se, neke stvari mi ne možemo razumit, i možemo vjerovat ili nevjerovat. Nek svak izabere za sebe, šta mu je bliskije.

   • samo covjek ima pravo odabira pa samim tim moze i doci do njegove promjene.
    andjeli ne grijese ( nemaju pravo odabira). kako ce se onda mijenjati ?
    cak i taj prijedlog sotone/ sejtana, da pokupi neke ljude na njegovu stranu do odredjenog momenta, sam Bog je dopustio.
    ovo uci islam.
    kako bi onda doslo do Sudnjeg dana ako bi sotona prije toga postao bolji ?

    vjernici, ma kojoj vjeri pripadali, imaju odgovore na ta tvoja pitanja u njihovim objavama, ucenjima.
    vjerujem da dosta toga tacnog ima i na internetu.

    jee, dobro si rekao… neka svako izabere ( izbor/odabir) za sebe 🙂

    • To što si ti Uljezice je nauk islama. Nisi mi dala odgovore na pitanja koja bi zadovoljili ono što je meni logično, jer ja nisam vjernik. Al okej je, ne mora mi bit logično. Za mene ne postoje apsolutne istine zapisane u objavama, ali svakako, neke istine postoje, ali do njih bi tribalo doć iskustvom, a ne vjerovanjem. Znam ljude koji su imali iskustvo kontakta s anđelima i to mi more bit ok. Mada, ko što reko, ne znači da nužno vjerujem u njihovu interpretaciju tih iskustava. Ne znam. To je najpoštenije reć. Ako kad šta takvo iskusim, onda ću (valjda) znat. 🙂

     • Pardon, to što si ti rekla Uljezice je nauk islama. Sad tek primjetih da se nisam dobro izrazio. 🙂

     • pomenuo si sotonu, palog, i druge andjele a oni se spominju u religiji.
      zato i povezah odgovor sa jednom od religija.
      nisam jos susrela osobe koje vjeruju u postojanje andjela ali ne i u postojanje Boga.
      ako je vec tako onda ih mogu poimati po nekom njihovom slobodnom razmisljanju, ukljucujuci vlastita ucenja, logicka zakljucivanja ili vjerovanja.

      nije uopce u pitanju ko je vjernik a ko ne.
      to je privatna stvar svakoga i ne ulazim u to.
      govorimo o tvom tekstu.

     • Dobro, kad se spominju anđeli i sotona, jasno da se implicira religija. A mene je u postu zanimalo moguće objašnjenje postojanja anđela, logički gledano. Religija je logična ako u nju vjeruješ, ja ne vjerujem, tako da mi onda ti odgovori koje relgija nudi ne leže. I ja mislim da teško da iko vjeruje u anđele a ne vjeruje u Boga. Ja imam neko svoje viđenje Boga, a anđele mogu shvatit onako kako sam objasnio Vasionki, kao neka bića koja su nam po inteligenciji i stanju svijesti superiorna, pa nam pomažu, kao što mi npr pomažemo djeci. Ali i oni imaju svoj život, mimo pomaganja nama.

 3. Ne pogledah komentare, pogledaću nakon što ostavim ovaj.
  Razne su postavke, od religijskih (tu uključujem i manje organizivana religijska mišljenja, sekte), preko filozofskih, do smješe metafizičkih i naučno-popularnih.
  Mene (i) logički zadovoljavaju sljedeće interpretacije:
  1. Opcija prva – anđeli smo unaprijeđeni kroz vrijeme i iskustvo, evoluirani mi (od -self), a sljedbenici đavola degradirani mi, da li -self zaključan u karmičkoj petlji neke dimenzije ili kroz vrijeme i iskustvo degradirani mi u nekoj dimenziji;
  2. Opcija druga – sve naprijed navedeno, osim što nije ili nije nužno riječ o nama (-selfu), nego o nastavku misije, smisla, UČENJA drugih bitaka/svijesti nakon što napuste/presele se iz nečega što bi imalo sličnost sa ovim životom, ovom stvarnošću u kojoj smo (možda samo dogovorno?) mi.

  • Zanimljiv pogled na ovo pitanje imaš Vasionko. Meni je logično npr da postoje bića, bili to evoluirani mi, ili neka drugačija bića, s kojima možemo stupit u kontakt i koja nam mogu pomoć, vodit nas kroz teške periode, podučit nas nečemu. Slično ko što mi pomažemo djeci npr. Ali ta bića imaju svoj život i pored pomaganja nama. Mada, teško je o tome razmišljat… Ko će znat šta je istina. Al eto, zanimljivo je postavljat si pitanja, pa makar i bilo nemoguće nać odgovor.

Leave a Reply